Montse Sanz és concept artist amb àmplia experiència en el sector de l’Animació. Des de fa 10 anys s’ha especialitzat en el disseny de backgrounds i props per a projectes audiovisuals. I durant el mes de juny ha impartit una formació monogràfica de Matte Painting als estudiants de 2n d’Animació de L’Idem. Hem aprofitat l’ocasió per a parlar amb ella sobre aquesta tècnica, presenta en infinitat de produccions audiovisuals a l’hora de representar fons per a escenes que poden resultar difícils de trobar o filmar.

matte_painting_carla_viaplana

Projecte Matte Painting de Carla Viaplana, estudiant de 2n d’Animació

En què consisteix aquesta tècnica?

És una tècnica d’il·lustració digital que, actualment, s’utilitza en tots els formats audiovisuals. A partir de la integració o superposició d’imatges reals o creades, permet generar escenaris realistes.

Quin és el seu origen?

El Matte Painting va sorgir al segle XIX amb l’objectiu d’integrar elements decoratius a una pel·lícula filmada, utilitzant plaques de vidre pintades en negre. En 1907 el director de cinema Norman O. Dawn va emprar aquesta tècnica per a reconstruir visualment i de manera manual un conjunt de construccions per a la pel·lícula ‘Missions of California’. Més endavant, films com ‘King Kong’ (1933) i ‘Ciutadà Kane’ (1966) també van recórrer al Matte Painting per a crear fons per a castells, casernes o illes. Durant la dècada dels anys 60, la tècnica va viure una evolució sorprenent de la mà de films com ‘Mary Poppins’ (1964) i ‘El planeta dels simis’ (1968).

I com es treballa actualment?

D’una banda, la tècnica ha anat evolucionant a nivell tècnic. Les eines tradicionals i manuals han donat pas a les digitals. Avui dia, els principals softwares utilitzats per a realitzar un projecte Matte painting són Adobe Photoshop i Adobe After Effects.I, d’altra banda, ha arribat a sectors d’activitat més amplis dins de la indústria de l’entreteniment i la comunicació visual. Avui dia La tècnica Matte Painting és present en tots els formats audiovisuals per a cinema, videojocs i publicitat, entre altres sectors.

SabelaCadarso_Fondo

Projecte Matte Painting de Sabela Cadarso, estudiant de 2n d’Animació

Quins són els passos a seguir per a crear un projecte Matte Painting?

En primer lloc, tenir una idea clara del que es desitja fer: situar la imatge en un lloc i un temps concrets.

En segon lloc, comença la fase de documentació. Consisteix a buscar imatges, fotografies, textures i altres recursos a partir dels quals treballar. En aquest punt és important que totes les referències tinguin una il·luminació uniforme

En tercer lloc, es realitza un esbós que servirà de guia durant el projecte. I a partir d’aquí jugar amb la perspectiva, el dibuix, els filtres, els efectes, les llums i les ombres. I, finalment, retocar i acabar el treball amb pinzells texturats.